VESO PONNAHDUSLAUTANA

21.11.2021

Kuva: Viivi Hinssa


Fuksivuonna eräs toisella vuosikurssilla opiskeleva kaverini kysyi, kiinnostaisiko mua järjestötoiminta. Taisin vastata jotain, että voisihan se olla ihan kivaa. Siitä viikon päästä juttelinkin jo VESO:n henkiinherättämisporukan kanssa Oskun yläkerrassa, ja reilun viikon päästä mut oli valittu hallitukseen varajäseneksi! Sillon mulla ei ollut paljonkaan tietoa, miten järjestö- tai varsinkaan hallitustoiminta toimii. Varajäsenenä mulla oli ainutlaatuinen mahdollisuus päästä näkemään toimintaa ja etsiä sitä omaa juttua.


Ennen kuin pääsin hommaan täysillä mukaan korona iski ja laittoi järjestöhommat tauolle. Meidän silloinen puheenjohtaja Aura ei kuitenkaan antanut hallituksen lannistua, vaan aloimme keskittyä hallituksen sisäisen toiminnan kehittämiseen. Päätimme perustaa VESO:lle nettisivut ja otin vastuulleni selvitystyön sitä varten. Selvitystyö laajeni toteuttamiseksi, ja toukokuun aikana saimmekin sivut pystyyn ja yhdessä hallituksen voimin täyteen tietoa toiminnastamme.


Nettisivuprojekti oli toki merkittävä viestinnän kannalta, mutta minulle se antoi mahdollisuuden päästä toteuttamaan itseäni ja luomaan jotain, jolla on arvoa järjestölle sekä jäsenistölle. Ja sitä järjestötoiminta pohjimmiltaan onkin: omien taitojen kehittämistä ja hyödyntämistä jäsenistön hyväksi. Järjestötoiminta antaa mahdollisuuksia kokeilla ja oppia turvallisessa ympäristössä, ja saavuttaa kuitenkin merkittäviä asioita. Nettisivujen tekeminen ihan muuten vain, harjoituksen vuoksi työelämää varten, olisi ollut epämotivoivaa. Onneksi järjestömaailmassa ei luoteta liikaa kokemukseen, ja arvostusta annetaan palolle oppia ja kehittyä. Tämä tarjoaa todella hyvän mahdollisuuden kehittää omaa osaamista ja työelämätaitoja ilman isoja ulkopuolisia paineita.


Ensimmäinen hallitusvuosi VESO:ssa avasi minulle valtavasti uusia ovia. Uudet verkostot, järjestötoiminnan hahmottaminen, minäpystyvyyden kasvattaminen ja palava halu toimia yliopistoyhteisömme hyväksi sai minut lopulta hakemaan VYY:n hallitukseen. Toiminta osakunnan ja ylioppilaskunnan hallituksessa on erilaista, mutta voin taata, että VESO:ssa opituista taidoista on ollut rutkasti hyötyä myös koulutuspoliittisen vastaavan pestissä. Tänä vuonna olen toiminut hallituksen viestintävastaavana ja päässyt kehittämään taitojani entisestään varsinkin sisäisen viestinnän, organisoinnin ja ajanhallinnan osalta.


Haluankin kannustaa jokaista hakeutumaan mukaan järjestötoimintaan. Osakuntatoiminta on matalan kynnyksen toimintaa, jossa jokainen pääsee loistamaan omalla tavallaan. VESO on poikkitieteellinen järjestö, joka toivottaa tervetulleeksi toimintaansa kaikki vaasalaiset korkeakouluopiskelijat korkeakoulusta tai taustasta riippumatta. Hallitusvuosi VESO:ssa toimii hyvänä ponnahduslautana isompiin tehtäviin tulevaisuudessa - oli kyse sitten järjestötoiminnasta, politiikasta tai työelämästä. Tee elämäsi paras päätös ja hae mukaan hallitukseen!Vilja Tallgren, hallituksen jäsen

FIILIKSIÄ VAASAAN MUUTOSTA

24.8.2021

Hei suurkaupungin kasvatti, jännittääkö Vaasaan muutto? Tuntuuko, että olet muuttamassa pikkukylään, jossa ei ole mitään ja jossa voi olla vaikeaa keksiä tekemistä? Helsingistä Vaasaan muuttanut Lilja ajatteli samoin, mutta huomasi pian Vaasan olevan ylikiva paikka.


Moikka mä oon Lilja, 21 vuotias automaatio ja tietotekniikan opiskelija. Aloitin just mun kolmannen vuoden opinnot ja nämä ovat olleet ehdottomasti elämäni parhaat kolme vuotta. Olen kotoisin Helsingistä, mutta asunut ulkomailla isommissa kaupungeissa puolet elämästäni. Muutin Vaasaan 2019 ja ennen sitä en ollut ikinä käynyt täällä.


Olin yllättynyt miten viihtyisä tämä pikku kaupunki on, vaikka olinkin vähän skeptinen siitä, miten opiskelujen alku tulee menemään. Mietin esimerkiksi tulenko sopeutumaan porukkaan, tai löydänkö täältä hyviä kavereita. Mietin myös, tulenko tykkäämään Vaasasta ja onko se oikeasti sopiva paikka minulle. En myöskään tiennyt mitään yliopistoelämästä ja kaikki oli minulle uutta.


Kuitenkin jo opiskelujen ensimmäisten viikkojen aikana tajusin kuinka kiva yhteisö täällä on ja tuli heti tervetullut olo. Parasta on Vaasassa se, miten koko yliopisto tuntuu isolta perheeltä ja miten on saanut kavereita kaikilta aloilta. Olin myös yllättynyt siitä miten paljon tekemistä Vaasassa on ja sen mahdollistaa kaverit jotka asuu lähellä.

Veso on aina panostanut tapahtumiinsa täysillä ja ne on jäänyt mieleen. Niistä oon löytänyt hyviä kavereita ja niissä päässyt tutustumaan myös ihmisiin jotka ovat myös samasta paikasta kotoisin.


Onnea opiskelupaikasta ja tervetuloa Vaasaan mun puolesta❤️


Lilja Kaitanen, jäsen

Projektivastaavien vapputervehdys

01.05.2021

Vappu on kevään odotetuin juhla sekä pitkän lukuvuoden loppuhuipennus. Erikoisista ajoista huolimatta lakit nostetaan päähän tänäkin vuonna eikä siman juonnissa kursailla.


”Tämä on ensimmäinen vuoteni Vaasan yliopistossa, joten vappuperinteet täälläpäin tulevat vasta nyt tutummiksi. Perinteisiini kuuluu vappupiknik yltiöpäisellä skumpan lipityksellä viinillä tahrittu ylioppilaslakki päässä, unohtamatta simaa ja munkkeja! Kiitos Aalto yliopiston teekkaritovereiden, olen toden totta päässyt vapun makuun jo useampana vuonna”, kertoo Mariela, toinen Veson projektivastaavista.


Vaikka iän karttuessa vappu liitetään yhä vahvemmin opiskelijarientoihin, se muistuttaa silti lapsuuden aurinkoisista kevätpäivistä, jotka ennustivat kesän saapumista. Päivät yleensä täytettiin vappupallon ulkoilutuksella, herkuttelulla ja paukkuserpentiinillä. Kaikki ei ole muuttunut, vaan vappupallot kulkevat myös opiskelijoiden rinnalla tänäkin vuonna.


”Paras muisto vapusta onkin se, kun Otaniemen vapaateekkarit yrittivät saunomisen maailmanennätystä rakentamalla WiikonWappuSaunan. Voin kertoa, että fiilis saunassa oli todella hikinen, märkä ja HUIKEA! Saunasta löytyi niin piano kuin myös disco ja noin kolmensadan saunojan laulaessa sitsilauluja, kokemus oli yksi ikimuistoisimmista”, Mariela muistelee.


Fiilikset tänäkin keväänä vapusta ovat korkealla, sillä VESO:n etävapputapahtuma The Amazing Race myytiin loppuun! Tapahtumassa matkustettiin ympäri maailmaa tapahtuman nimeä kantavan tv-sarjan tapaan. Tapahtuma järjestettiin Zoomissa ja kilpailijat liikkuivat animoidulla kartalla ja suorittivat erilaisia tehtäviä liittyen kohdemaahan.


”En ole itse aiemmin päässyt viettämään opiskelijavappua koronan vuoksi, joten tämä oli ensimmäinen vappuni. Projektivastaavan näkökulmasta siihen kuului paljon töitä, todella vähän unta, mutta sitäkin enemmän iloa ja onnellisuutta siitä, kuinka hyvin onnistuimme tapahtumassamme.” sanoo Tiina, toinen projektivastaavista.


Tapahtuman järjestämiseen kulunut aika voidaan ilmaista kolminumeroisena tuntimääränä. Eniten aikaa vei tapahtuman tekninen toteutus, johon kuului kaiken tapahtumassa käytetyn materiaalin tekeminen itse. Onneksi joukostamme löytyi vahvaa teknistä osaamista ja projektivastaavien suunnitelmat saatiin toteutettua. Videoiden editointi, käsikirjoitusten kirjoittaminen ja esityksen valmistelu vei välillä 12 tuntiakin päivässä.


”Näin suuren etätapahtuman järjestäminen ei ilman hyvää yhteishenkeä ja tiimityötä olisi onnistunut!” Mariela ja Tiina summaavat.


VESO:n vapputapahtuma oli tekijöidensä näköinen, hauska ja täynnä hyvää meininkiä. Hyvää vappua kaikille! #ISOBILEVeson projektivastaavat Mariela Krokfors ja Tiina Saukko

TUTUSTU VUODEN 2021 PUHEENJOHTAJAAN

25.03.2021


Nyt on aika tutustua vuoden 2021 puheenjohtajaan. Puheenjohtajan pestiin kuuluu huolehtia muun muassa toimivasta kokonaisuudesta, aikatauluttamisesta ja muiden hallituslaisten tukemisesta. Kutsun hallituksen säännöllisin väliajoin koolle hallituksen kokouksiin ja johdan kokouksen. Osakuntahommissa parasta on hallituksen poikkitieteellisyys, uudet kaverit, tapahtumat ja toiminta rennolla, mutta tavoitteellisella otteella. Poikkitieteellisyys ja ihmiset on tän homman suola. Rohkeasti siis vaan toimintaan mukaan, jos vaan yhtään kiinnostaa! <3


Olen: Emma Elimäki

Ikä: 24-vuotta

Kotoisin: Helsingistä

Sisarukset: 2 siskoa


Koulutus: Humanististen tieteiden kandidaatti, pääaineena viestintätieteet ja sivuaineena markkinointi. Nyt opiskelen viestinnän monialaisessa maisteriohjelmassa digitaalisen median opintosuunnassa.


Olen työskennellyt: muun muassa puutarhalla, torimyyjänä, kaupan kassana, turvatarkastajana, huoltoasemalla ja kaupassa osastovastaavana.


Horoskooppini: Kalat, jonka luonnekuvaus ei päde muhun ollenkaan!

Mitä liikuntaa harrastan: CrossFit-kärpänen on purassu ja pahasti.

Muut harrastukseni: Neulomista

Vihaan: tonnikalaa ja valehtelua

Rakastan: Ystäviä, perhettä, sushia, festareita ja OPISKELIJATAPAHTUMIA.

Kaipaan: Kahveja Oskussa.


Lempparit

Väri: beige ja musta

Vuodenaika: kesä

Eläin: Koira

Asia minussa: Rohkeus

Ruoka: Sushi

Juoma: Pepsi Max ja oranssi lonkero

Lomakohde: Thaimaa

Kirja: Kaikki mitä tiedän rakkaudesta ja Älä sano että rakastatToivottavasti päästään pian tapaamaan teitä kaikkia livenä ja tsemppiä kaikille hirveesti kevääseen <3


Emma Elimäki, puheenjohtaja

Veso ry 25-vuotta

13.02.2021

Heippuli!

Tällä viikolla vietämme Veson juhlaviikkoa, kun osakunnallemme tulee täyteen neljännesvuosisata! 25 vuotta! Olen ihan synttärihullu, jonka jokainen allekirjoittaneen someja tammikuussa seurannut tietää – elämääni silloin pyöritti ruuan, juoman ja hyvän tekemisen juhla VIIKON verran. Ja uskokaa tai älkää, en ole enää 15-vuotias. Ainakaan fyysisesti. Veso valitettavasti ei pääse tänä vuonna suunnitelmien mukaan pitämään isoja syntymäpäiväjuhlia suunnitellusti, ainakaan keväällä. Toivon mukaan syksyllä tilanne on kuitenkin eri, sillä olisi mahtavaa päästä pitämään lähes vuosijuhlien veroiset pirskeet - mikä voittaisikaan hyvät juhlat. Kuka sitten tällä kertaa blogissa jaarittelee tällä kertaa? Meitsi on Laura Keistinen, Veson 2021 varapuheenjohtaja (eli siis pääjehun oikea kätönen). Opiskelen kolmatta vuotta julkisjohtamista, mutta käytännössä olen pyörinyt kauppakorkean kursseilla ja larpannut samalla parasta kauppiseloani. Olen myös palloitellut ajatuksella, että hakisin myös kauppakorkeasta tutkinnon, mutta asian eteen en ole turhan paljoa saanut aikaiseksi.

Viime vuonna toimin Veson toisena projektivastaavana, ja olin vastuussa esimerkiksi Veso goes wild westin järkkäämisestä ja toustaamisesta. Veso on tuonut tullessaan uusia ystäviä ja mukavasti sisältöä elämään - kyllä tämä pöhiseminen on vain yksinkertaisesti kivaa. Lähdin alunperin mukaan järjestötoimintaan osittain sattuman kautta. Satuin olemaan tapani mukaisesti yhtenä iltana juomassa viiniä, kun Veson vuoden 2020 puheenjohtaja tuli kysymään, olisinko kiinnostunut Veson elvytysprojektista ja hallituksessa olemisesta, esimerkiksi projektivastaavan paikasta – ja kyllähän minä olin! Vesoa lähdettiin heti kehittämään ajatuksella ”more is more”, ja asenteella “muut järjestävät tapahtumia, me järjestämme OIKEASTI ISOSTI tapahtumia”. Jos sitseillä ei ole vähintään rodeohärkää, mitä järkeä siinä edes on? Tätä asennetta yritämme edelleen ylläpitää, vaikka korona onkin antanut omat rajoitteensa. On kaikkien etu että asiat tehdään niin, että juhlista puhutaan vielä vuosia niiden jälkeenkin kaikesta huolimatta. Haluan, että myös tulevina vuosina on kunnia saada olla Vesossa mukana niin hallituksessa kuin jäsenenäkin. Vaikka koronalle ei voikkaan mitään, täytyy tästä ajasta silti nauttia mahdollisuuksien mukaan. Toivon mukaan pian voimme taas järjestää mahtavia tapahtumia ilman rajoituksia!

Tämä päiväni jatkuu ensi viikon hommien läpikäymisellä – Veso vaatii aikaani parin eri tukihakemuksen ja muun lippulappusen suhteen, mutta myös järjestön synttäriviikko tuo oman hommansa, vaikka sen lähinnä hoitavat ihanat projumme ja tiedottajamme. Toivottavasti keväämmällä saamme järjestettyä taas jotain suurempaa, ja viimeistään syksyllä on mahdollista juhlistaa Veson synttäreitä kunnolla! Nyt kuitenkin nappaan salikassin kantoon ja painun puntille. Haaveilen yhdestä leuasta kesään mennessä. Tavoitteet ne ovat pullillakin.

Tsau!


Laura Keistinen, varapuheenjohtaja

Tunnelmia tammikuun jäsenillasta

21.01.2021

Vuosi 2021 on lähtenyt vauhdilla käyntiin ja myös Veso on tarttunut tuumasta toimeen. Tulevan vuoden suunnittelu on jo pitkällä, ja uusi hallitus on täynnä mitä rohkeampia sekä kekseliäämpiä ideoita. Yhtenä isoimpana muutoksena vuoteen 2020 verrattuna on kuitenkin uuden roolin lisääminen osaksi eteläsuomalaismielistä hallitustamme. Tänä vuonna toiminnassa on mukana jäseniltatoimihenkilö, jonka vastuuna on nimensä mukaisesti järjestää kuukausittaisia jäseniltoja. Seuraavaksi pääset tutustumaan tarkemmin uuteen toimihenkilöön sekä viimeisimmän jäsenillan tapahtumiin ja kulkuun.


“Olen Julia, 25-vuotias talousoikeuden maisteriopiskelija. Oon kotoisin Lahesta. Vesossa toimin kaudella 2021 jäseniltatoimihenkilönä ja mun tehtäviin kuuluu järjestää kuukausittain matalan kynnyksen jäseniltatoimintaa vesolaisille. Hain Vesoon, koska järjestö- ja osakuntatoiminta kiinnostaa. Lisäksi haluan olla mukana kehittämässä ja luomassa tapahtumia ja kokemuksia, jotka yhdistää opiskelijoita poikkitieteellisesti. Oon iloinen, sosiaalinen ja tykkään touhuta kaikenlaista, siksi just tämä pesti sopii mulle hyvin. Nähdään jäsenilloissa!" Julia


Vuoden ensimmäinen jäsenilta sujui hyvin leppoisissa merkeissä paikalle saapui hyvä määrä osallistujia, joiden läsnäolo piristi tapahtumaa ansiokkaasti. Illan teemana oli visailu, ja osallistujia aktivoitiin muun muassa musavisalla sekä Kahootilla. Palkintona oli Wolt-krediittejä. Tapahtuma oli kaiken kaikkiaan hyvin onnistunut,ja ilmassa oli iloista tunnelmaa sekä tiukan kilpailun tuomaa jännitystä. Tänä vuonna Veson järjestää kerran kuussa jäseniltoja, joiden avulla saamme aktivoitua jäsenistöämme sekä pidettyä jäsentemme näköistä toimintaa yllä. Iltojen teemat tulevat jatkossa vaihtelemaan, eikä kahta samanlaista jäseniltaa tulla näkemään. Hallitus toivoo, että illoissa tullaan näkemään mahdollisimman paljon jäseniä sekä rakentamaan vielä ihanampaa eteläsuomalaista meininkiä osaksi yliopistoyhteisöämme.


Sara Güven, Veso Media -vastaava

Julia Ripatti, jäseniltavastaava